Kalastus

Kalastaja! Tiedätkö mikä kalatalousalue on ja mitä se tekee? Onko sinulla alueen kalastusrajoitukset hallussa? Kalatalousalue on nyt tiivistänyt mitä sinun tulee tietää pähkinänkuoreen.

Kalatalousalue pähkinänkuoressa vapaa-ajan kalastajille
Kalatalousalue pähkinänkuoressa kaupallisille kalastajille ja kalastusoppaille

Yleiskalastusoikeudet ja kalastonhoitomaksu

Onkiminen, pilkkiminen ja silakanlitkaus ovat niin kutsuttuja maksuttomia yleiskalastusoikeuksia ja kalastonhoitomaksu oikeuttaa viehekalastukseen yhdellä vavalla ja vieheellä. Kalastonhoitomaksu on ikäperusteinen, ja alle 18-vuotiaat ja 70 vuotta täyttäneet ovat vapautettuja kalastonhoitomaksusta (maksuvelvollisuus ei myöskään koske henkilöitä, jotka ovat ehtineet täyttää 65 vuotta 31.12.2023 mennessä).

Kaikkeen muuhun kalastukseen, kuten useammalla vavalla kalastukseen, pyydyskalastukseen ja ravustukseen tarvitaan kalastonhoitomaksun lisäksi aina vesialueen omistajan myöntämä kalastuslupa.

Paikalliset kalastusluvat

Kalatalousalueella on joitain kaupunkien (Helsinki, Vantaa, Espoo), kunnan (Kirkkonummi), Metsähallituksen ja Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen kalastuslupa-alueita. Kirkkonummen kunnan ja Helsingin, Vantaan sekä Espoon kaupunkien kalastusluvista ja kalastuslupa-alueista on kerrottu tarkemmin heidän verkkosivuillaan (klikkaa linkkejä). Kunnan ja kaupunkien kalastusluvat koskee niitä vesialueita, joita ne omistavat ja joita esitetään lupakartalla, ei kaikkia vesiä siinä kunnassa tai kaupungissa.

Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen kohteista lisätietoa saa yhdistyksen verkkosivuilta, samoin kuin Metsähallituksen merialueen kalastusluvista Metsähallituksen verkkosivuilta.

Kalastusrajoituksia

Alueella on voimassa useita määräyksiä, jotka vaikuttavat kalastukseen, omistajien omien määräyksien lisäksi. Tiedot saa Kalastusrajoitus.fi -sivulta ja kalatalousalueen karttasivulta.

Kalastusrajoitus.fi antaa tietoa, mitkä alueet ovat yleiskalastusoikeuksien ulkopuolella. Palvelusta löytyvät vesialueet, joissa ongintaa, pilkintää ja viehekalastusta on rajoitettu kalastuslain ja ELY-keskusten päätösten nojalla. Viranomainen on merkinnyt palveluun nykytiedon pohjalta vaelluskalavesistöt. Palvelusta löytyvät myös luonnonsuojelulain mukaiset kalastuskieltoalueet, vaelluskalavesistöjen muut kalastusrajoitukset ja ELY-keskusten uuden kalastuslain mukaiset kalastusta rajoittavat päätökset.

Osakaskuntien kalastusluvat

Tähän tulee tietoa osakaskuntien ja muiden alueellisten lupien myyjistä, sitä mukaa kun he ilmoittavat tietonsa kalatalousalueelle.